BAM: De weg van de toekomst

Als bouwer van onze infrastructuur timmert BAM al jaren hard aan de weg om asfalt te verduurzamen. Het gebruik van nieuwe, natuurlijke grondstoffen van asfalt beperken en zoveel mogelijk oud asfalt hergebruiken zodat de milieu impact steeds minder schadelijk wordt. Hoge recyclingpercentages, lagere productietemperaturen en een langere levensduur. Alles voor een veilige en betere leefomgeving. Eén die zij bouwen met minder schadelijke emissies en waarvoor zij steeds meer bouw- en kantoorafval hergebruiken of recyclen.


Minder energieverbruik én minder uitstoot

Op de asfaltcentrales verwarmen producenten de verschillende bestanddelen van asfalt tot wel 165 graden Celsius. Door uitvoerig onderzoek in het eigen asfaltonderzoekscentrum en door testen in de praktijk samen met opdrachtgevers is BAM in staat asfalt te maken op 115 graden Celsius. Het energieverbruik en de bijbehorende CO2-uitstoot nemen hierdoor af met wel 30%. Dit jaar is zelfs gestart met een test op de A73 met asfalt dat op slechts 105 graden Celsius is geproduceerd.


Hoog percentage hergebruik

Asfalt bestaat onder meer uit stenen. Gewonnen in verschillende mijnen in bijvoorbeeld Noorwegen. Maar er zijn ook mijnen veel dichter bij huis. Je rijdt er elke dag overheen; de huidige wegen. BAM heeft een proces ontwikkeld waarin zij de bestanddelen van oud asfalt van elkaar scheiden. De teruggewonnen stenen én de bitumen, de zwarte “lijm” om de stenen bij elkaar te houden, zijn na dit proces weer te gebruiken als bestanddelen voor nieuw asfalt. Hergebruikpercentages van 80% zijn op korte termijn haalbaar. Met percentages van maar liefst 95% als volgende stap.


Langere levensduur

Naast duurzamer produceren, heeft een langere levensduur ook een positief, duurzaam effect. Je hoeft het asfalt minder vaak te vervangen. Door vezels toe te voegen aan het asfalt tijdens het productieproces maak je het asfalt sterker. Vergelijk het met wapening in beton. Ook op dit vlak is BAM druk aan het testen.


Bij al deze ontwikkelingen staat de veiligheid van de weggebruiker uiteraard voorop. Daarom zoekt BAM opdrachtgevers waarmee zij de duurzame asfaltoplossingen in de praktijk kunnen testen. Oplossingen die zij in het onderzoekscentrum al hebben gevalideerd. De laatste stap van de weg van de toekomst is de praktijktest in het innovatietraject.

In de duurzame Hall of Fame van het MVO-Register worden bedrijven opgenomen die laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met een gezonde bedrijfsvoering. De beste voorbeelden uit het register worden geselecteerd voor de Hall of Fame en ontvangen hiervoor een oorkonde. Deze duurzame koplopers fungeren als wegbereiders voor andere bedrijven die duurzame producten of diensten willen ontwikkelen.