top of page

Inclusief werkgeverschap bij Zalsman

Zalsman Kampen is een samenwerking tussen de drukkerij Zalsman en de sociale werkvoorziening Impact en Caparis. Bij al hun vestigingen werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In de drukkerij werkt een vast team van 40 vakmensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn gedetacheerd vanuit sociale werkvoorziening IMpact Kampen en Caparis te Heerenveen. De detachering loopt tot hun pensioen, dit geeft hen vastigheid en zekerheid waardoor ze met plezier hun vak kunnen uitoefen. Daarnaast is er ruimte om te investeren in hun opleiding en ontwikkeling.


Sociaal activeren

De drukkerij is gehuisvest in het pand van talent ontwikkelbedrijven in Heerenveen en Kampen. De drukkerij heeft op beide locaties een unit die volledig voldoet aan de eisen van een moderne werkomgeving en is onder andere rolstoelvriendelijk.


Zalsman Kampen heeft mensen in dienst vanuit de WSW (Wet sociale werkvoorziening), Wajong en het biedt ook werkervaringsplekken. Die zijn bedoeld om mensen sociaal te activeren en te ontwikkelen naar vermogen. Het werk bij Zalsman Kampen is belangrijk voor hen, maar ook voor Zalsman zelf. Zij kunnen namelijk niet zonder hun grafische productiemedewerkers.


Vergroten arbeidskansen

Naast detacheringsplekken biedt Zalsman stage-. en werkervaringsplekken voor statushouders, jongeren uit het doelgroepenregister, Wajongeren en leerlingen van PRO-VSO opleidingen.

En naast deze werkervaringsplekken biedt Zalsman Kampen ze eigen trajecten aan zoals werktfit trajecten en de Talent Ontdek en Ontwikkel Route. Een onderdeel daarvan is praktijkleren. Als mensen wel leerbaar zijn maar niet schoolbaar, is dit een mooie verklaring om mensen een certificaat op MBO niveau uit te reiken waarop staat waar ze goed in zijn. Hiermee worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot en worden mensen verder in hun ontwikkeling geholpen.


Social return, wat levert het op?

Wat levert social return Zalsman Kampen nu op? Omdat alle medewerkers bij Zalsman horen en iedereen gelijke kansen krijgt is hun ervaring dat medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak gemotiveerder zijn en meer waarde creëren dan hun loonwaarde. Dit is een gevolg van goede interne job coaching en begeleiding. Daarnaast biedt Zalsman trajecten aan in hun Talent Ontdek en Ontwikkelroute die inkomsten genereren. Tot slot wordt social return steeds vaker uitgevraagd en meegenomen bij aanbestedingen van overheidsopdrachten waarbij het hen help dat ze PSO trede 3 gecertificeerd zijn.


“Wij geloven dat iedereen talenten heeft en dat die naar beste kunnen ontwikkeld mogen worden. We doen dat dusdanig dat dit maatschappelijk en financieel rendement oplevert,” aldus Gerwin de Vries, directeur Zalsman Kampen:


Iedereen hoort erbij

“Het is belangrijk dat je mensen inzet op dingen waar ze goed in zijn. Iedereen hoort erbij, met of zonder arbeidsbeperking, iedereen is onderdeel van Zalsman. En dat is waarom het zo goed werkt,” vervolgd Gerwin de Vries.



Hall of Fame

In de duurzame Hall of Fame van het MVO-Register worden bedrijven opgenomen die laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met een gezonde bedrijfsvoering. De beste voorbeelden uit het register worden geselecteerd voor de Hall of Fame en ontvangen hiervoor een oorkonde. Deze duurzame koplopers fungeren als wegbereiders voor andere bedrijven die duurzame producten, diensten of waardeketen willen ontwikkelen.


bottom of page