top of page

Vijf voorbeelden van MVO communicatie die in 2020 écht niet meer kunnen

Steeds meer bedrijven communiceren op hun website over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Vaak resulteert dit in een aparte webpagina die ‘MVO’ of ‘duurzaamheid’ wordt genoemd. Wij juichen dit dan ook alleen maar toe. Het is een mooie manier om te laten zien waar je als bedrijf voor staat, wat je al doet en waar je als bedrijf naar toe wil groeien. Helaas komen wij echter ook best wat webpagina’s tegen waarbij de plank in onze ogen volledig wordt misgeslagen en waar vooral weinig concreets op staat. Jouw stakeholders zijn niet op zoek naar de volgende informatie:


1. "Wij printen dubbelzijdig" / “wij versturen onze brieven per email” / “wij gebruiken gerecyclede koffiebekers”

Dit soort communicatie zien wij vaak terugkomen. Uiteraard zijn dit leuke voorbeelden om als bedrijf te communiceren, maar presenteer het niet als “de pilaren” van je MVO programma. Rapporteer over je core business en laat zien waar je impact ligt. Van een kledingproducent willen we weten waar de kleding vandaan komt, en niet wat voor koffie 50 medewerkers op kantoor drinken. Met dit type communicatie laat je zien dat je niet op de hoogte bent van actuele duurzaamheidsthema’s.


2. “Wij voldoen aan wet- en regelgeving rondom MVO”

Deze tekst is helemaal prima als je wilt uitstralen dat je voor het minimale gaat. Dat kan een weloverwogen keuze zijn. We vragen ons alleen af wat dan precies die wet- en regelgeving is. MVO is een breed begrip en de wet- en regelgeving is dus ook heel breed. Daarbij overstijgt MVO vaak wet- en regelgeving. Er is bijvoorbeeld niemand die je verplicht om circulair te ondernemen.


3. “Wij beschikken over ISO 14001 en daarmee is MVO op orde”

MVO is meer dan een milieumanagementsysteem. Men denkt bij MVO en duurzaamheid vaak aan milieugerelateerde zaken, maar er is meer dan dat. ISO 26000, de internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, benoemt zeven hoofdonderwerpen waarvan milieu er één is. Misschien is circulaire economie of mensenrechten in de keten wel veel relevanter voor jouw organisatie dan het voorkomen van milieuvervuiling. Dit soort communicatie laat zien dat je je eigenlijk niet voldoende verdiept hebt in wat voor jouw organisatie relevant is. Én dus ook niet in wat interessant is voor jullie stakeholders.


4. “Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan” / “duurzaamheid zit in ons DNA” / “People, Planet en Profit zijn bij ons op een natuurlijke wijze in balans”

Prachtig. Maar wat betekent het eigenlijk? Deze metaforen blijven vaag. Wat zeg je nu eigenlijk met ‘duurzaamheid zit in ons DNA’? Doe je er alles aan om duurzaam te zijn? Vind je het belangrijk? Heb je er ervaring mee? Op iets wat in je DNA zit, heb je namelijk zelf geen enkele invloed. Ieder bedrijf zegt tegenwoordig dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in de organisatie, maar de lezer wil juist weten hoe je dat dan realiseert. Sommige bedrijven vertellen vervolgens wel meer over hun duurzaamheidsbeleid, maar in dat geval kun je dit soort uitspraken ook weglaten want ze maken het eerder vager dan concreet.


5. “Ook aan ons bedrijf is deze eis doorgespeeld”

Ook dit soort uitspraken komen we tegen op websites onder het kopje MVO of duurzaamheid. Niet ieder bedrijf hoeft bij de koplopers te behoren, maar hiermee laat je zien dat je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Er wordt een verkeerd signaal afgegeven en dat is helemaal niet nodig. Ons advies: weglaten!


Wil je concreet met voor jouw organisatie relevante MVO onderwerpen aan de slag? En dit vertalen naar een sterk MVO verhaal? Maak dan gebruik van de toolbox in het MVO‑Register. Hiermee kun je een mooie MVO rapportage maken die je vervolgens op je website kan plaatsen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? Vraag dan een gratis login aan.






bottom of page